Bevrijdings defilé 18 september Fakkeloptocht 2019

Datum: woensdag, 18/09/2019

Tijd: 19:30 Leden verzamelen om 19:00

Locatie: 18 septemberplein, EIndhoven

Concert

De belangrijkste feestdag sinds de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven is de dag waarop Eindhoven bevrijd werd van de Duitse bezetter: 18 september 1944.
Op deze dag trokken geallieerde Britse grondtroepen na zware gevechten vanuit Valkenswaard naar Eindhoven, terwijl vanuit Son Amerikaanse parachutisten via de Fellenoordse overweg het centrum van de stad naderden.
Elk jaar op 18 september herdenkt Eindhoven de bevrijding in 1944 door de Amerikaanse 101-ste Airborne Division en het Tweede Britse leger met het fakkeldefilé in de Eindhovense binnenstad.
Ieder jaar wordt het bevrijdingsvuur, dat door wielrenners uit Bayeux is opgehaald, van het 18 septemberplein naar het Stadhuisplein gebracht. Dit gebeurde vanaf 19.30 uur in een grootse optocht met veteranen, legervoertuigen, diverse muziekkorpsen, waaronder Koninklijke harmonie Phileutonia en sportverenigingen.
De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, ontsteekt met dit vuur de fakkel bij het bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein. Het bevrijdingsvuur blijft tot donderdag 10 oktober 2019 branden.
Het defilé is tevens de officiële start van de jaarlijkse Lichtjesroute. Deze route markeert de tocht die de bevrijders destijds door Eindhoven reden en begint op de Aalsterweg in Stratum. Met behulp van bordjes in de vorm van een gloeilamp wordt de route aangegeven.

nl_NLDutch