Speel jij nog geen instrument?

Kom instrumenten uitproberen en krijg gratis proefles!

Bij onze vereniging kan iedereen, jong of oud, een muziekinstrument leren spelen. Samen muziek maken. Dat is niet alleen erg leuk maar ook heel erg leerzaam.

Muziekeducatie projecten. Op scholen worden er lessen over (blaas)muziek gegeven. Daarna kun je met een instrument van de vereniging de muziekles volgen. Dit kan in een blazersklas, onder schooltijd of ook bij de buitenschoolse opvang, na schooltijd. Dit traject van circa 6-9 weken wordt afgesloten met een concert op school voor alle ouders en kinderen van de school.. Daarbij wordt altijd gekeken of er een mogelijk is om deze leerlingen kennis te laten maken met de orkesten van Phileutonia.

Al vele jaren verzorgt onze vereniging de opleidingen van muzikanten. Van algemene muzikale vorming tot en met diploma-d behoort tot de mogelijkheden. Dit doen wij samen professionele instanties zoals 040muziek, het centrum van de kunsten Eindhoven (CKE) of middels de aan Phileutonia verbinden leraren die als zzp’er muziekles verzorgen. Wij maken een kosteneffectieve start mogelijk met een instrument vanuit de vereniging in combinatie met de eerste lessen Deze worden indien mogelijk verzorgt door ervaren muzikanten vanuit de vereniging. Daarnaast is er direct aandacht om samen muziek te maken, want dat maakt het nu eenmaal veel leuker.

Regelmatig verzorgen wij workshops of concerten samen met andere jeugdorkesten uit de regio. Tijdens deze workshop repeteren we samen enkele muziekstukken die we aan het einde van de dag uitvoeren voor de bezoekers van het concert. Leerzaam, leuk, trots.

Powerfull

WINDKRACHT 6

Windkracht 6 Phileutonia verzorgt elk half jaar een introductieprogramma genaamd “Windkracht 6”. Tijdens dit programma, dat op maandag plaatsvindt op de repetitielocatie van de vereniging, krijgen de kinderen een introductie voor het spelen van een blaasinstrument. Zij krijgen uitleg over ritme, instrumenten, muzieknotatie en kunnen instrumenten uitproberen. Zij kunnen daarna nog een aantal proeflessen volgen en krijgen het instrument mee naar huis. Dit alles wordt afgesloten met een uitvoering samen met het instap- of opleidingsorkest voor de ouders en alle muzikanten van de vereniging.

Kies instrument

Je kunt bij ons kiezen uit alle instrumenten die je in een harmonieorkest terug vind. Zie hierboven alle instrumenten.

Snel starten

Als je enkele noten hebt leren spelen op je instrument kun je al meespelen met het instaporkest.

Verschillende muziek

Wij spelen heel verschillende muziek. Pop, klassiek, musical en film muziek. We voeren deze muziek dan uit tijdens onze optredens voor familie, vrienden, en iedereen die het optreden bezoekt.

Veel gestelde vragen over de opleidingen

Kan ik op elke leeftijd een instrument leren spelen?

Ja, in principe kan je van 8 jaar een muziekinstrument leren spelen. De beperking om jong te starten is afhankelijk van de keus van het instrument en de groei van het gebit. Bij koperinstrumenten zoals trompet hoorn is het gebied een belangrijk onderwerp. Bij houtinstrumenten zoals klarinet en sax moeten de handen groot genoeg zijn om alle kleppen te kunnen bedienen.

Wat kost muziek les?

De kosten van de muziekles zijn afhankelijk van de instantie die de lessen verzorgt. Bij Phileutonia proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit kunnen wij door diverse mogelijkheden te bieden door o.a. de eerste lessen via een leraar van de vereniging en de mogelijkheden om een instrument in bruikleen te krijgen van de vereniging.
Een tarieven van muziekles zijn afhankelijk van de docent en locatie ergens tussen de 25 en 50 Euro per uur. Hoe lang je les krijgt spreek je af met je leraar. Je start vaak met minimaal 30 minuten per les.

Wat kost lidmaatschap bij Phileutonia?

Het lidmaatschap tot 18 jaar kost € 10,00 per maand. De bruikleen van een instrument van de vereniging kost € 60,00 per jaar.

Wie verzorgt de lessen?

De volwassen en ervaren leden van het harmonieorkest verzorgen vaak de eerste proeflessen en indien mogelijk geven ze wat langer les. We stimuleren echter na de start bij phileutonia om les te nemen bij een muziekleraar. Daarom zijn er een aantal professionele leraren verbonden aan Phileutonia voor o.a. klarinet, trombone, trompet, fluit. Verder werken wij samen met CKE en 040muziek.

Wanneer stroom ik door naar een volgende orkest?

Als je voldoende muziek en muzieknoten hebt geleerd kun je vanuit het instaporkest doorstromen naar het opleidingsorkest. Daar houden we ongeveer niveau A voor aan. Daar blijf je spelen totdat je ongeveer niveau C hebt voor de meeste instrumenten en in overleg met de dirigent(en).

Doen de leerlingen nog meer dan alleen muziek maken?

Natuurlijk! De opleidingscommissie organiseert diverse andere activiteiten naast muziek maken. Denk hierbij aan workshops, kampweekend, jaarafsluiting met altijd wat lekkers.