Hoor ik het wel goed?

We hebben het al vaker besproken binnen het bestuur. Gehoorbescherming. We krijgen steeds vaker van muzikanten opmerkingen of vragen over gehoorbescherming. Gehoorschade is er in meerdere vormen. Zoals een piep in je oren, zachte klanken minder goed waarnemen en een lichte of zelfs sterke pijn in je oren bij luide muziek. Het geluid waaraan je blootgesteld wordt is afhankelijk van je positie in ons orkest. Sommige muzikanten hebben al oordoppen aangeschaft. We willen dit onderwerp serieus nemen en dit niet in de doofpot stoppen.

https://nos.nl/artikel/2204059-gehoorschade-is-een-sluipmoordenaar-voor-muzikanten.html

We willen de komende periode eens wat testen met mogelijke oplossingen om te ondervinden wat wel of niet werkt. We denken hierbij aan het faciliteren van het aanmeten van oordoppen en het plaatsen van geluidsschermen. De uitkomst van deze onderzoeken zullen we met jullie delen. Maar we willen wel even de juiste verwachtingen scheppen door te melden dat hoge kosten van een mogelijke oplossing niet in de begroting van de vereniging van 2020 zijn opgenomen en we dit op een volgende ALV moeten bespreken.

Het is complexe materie en de oplossingen moeten wel in de praktijk gebruikt worden. Het heeft geen zin om geluidschermen aan te schaffen die later in de opslag verdwijnen en zelden of nooit gebruikt worden.

  • Als we een firma uitnodigen om professionele oordoppen voor muzikanten aan te laten meten is de aanschaf hiervan voor eigen rekening. We kunnen hier een groepskorting bedingen.
  • Als blijkt dat afscherming door middel van geluidschermen helpt, dan moeten we dit als investering voorstel in de begroting meenemen en beoordelen of dit in de praktijk een werkbaar is voor repetities en/of concert.

We zullen deze informatie aanvullen met de namen van de personen die hiermee aan de slag gaan. Blijf dus goed luisteren naar de uitkomst van dit onderzoek.

Plaats een reactie