Phileutonia topt op concertwedstrijd KNMO.

 

Met enorme trots als voorzitter van Koninklijke Harmonie Phileutonia kijk ik terug op het KNMO concours van gisteren in Theater de Schalm in Veldhoven.\r\nHet doel dit jaar is groeien in muzikaliteit op de toppen van twee bergen, Guggisberg en Machu Picchu, om geheel op eigen kracht maximaal te presteren. Samen met dirigent Robbert Vos als invaller voor Sander Teepen kan ik wel stellen dat deze missie geslaagd is.

Met een voorbereiding gestart onder leiding van Sander Teepen hebben we de finale vanaf september ingezet met Robbert Vos. Dit heeft geleid tot een geweldig hoogtepunt tijdens de uitvoering gisterenavond.\r\nHet was fantastisch om uit de mond van juryvoorzitter en componist Rob Goorhuis zelf te horen hoe tevreden hij was met onze uitvoering van zijn Guggisberg Fantasie. Het geheel was in balans met een kristalheldere en gedetailleerde vertolking van zijn compositie met daarin hele mooie solos van bas-klarinet, beide fagotten, alt-hobo en dwarsfluit. Deze heldere vertolking gold ook voor onze uitvoering van Machu Picchu dat wat dikker geïnstrumenteerd is, maar waarbij we met behoud van de juiste details en de juiste dynamiek de top hebben bereikt. Met 91,17 punten voor de Guggisberg Fantasie en zelfs 92,17 voor Machu Picchu resulteert dit in een totaal van 91,67 punten, een eerste prijs met lof.

Bij het horen van deze punten ging het dak ervan af bij alle muzikanten, dirigent Robbert Vos en Sander Teepen, die geheel onverwacht speciaal terug was gevlogen uit Ostrava om ons optreden bij te wonen.\r\nDaarbij te bedenken dat we met 3 jonge slagwerkers en één trompetist juist doorgestroomd vanuit de eigen opleiding op het podium zaten. Het was voor deze muzikanten samen met nog een aantal andere jeugdige muzikanten uit eigen opleiding, de eerste maal dat zij aan een heuse concertwedstrijd hebben deelgenomen.

Het toont toch weer eens aan dat het scheppen van de juiste voorwaarden, het creëren van de juiste sfeer, het harde werken van zowel dirigent en muzikanten en de optimale samenwerking iets is om te koesteren en uit te bouwen. Hiermee hopen we gevolg te kunnen geven aan ons doel dat we in 2015 geformuleerd hebben:

Wij maken blaasmuziek tot een belevenis voor leden en breed publiek. Modern, vooruitstrevend, leerzaam, kwaliteit.

Ik kijk nu al uit naar de volgende twee geweldige evenementen, In the Spotlight op 3 Januari en Eindhoven PROMS op 19 maart 2016 maar ga nog kort nagenieten met de emoties en gevoelens die deze groepsprestatie bij mij oproept.

Met muzikale groet,

Clemens Mathijssen

Voorzitter Koninklijke Harmonie Phileutonia.

Klik hier om naar de Sponsorkliks te gaan voor een bestelling

Daalakkersweg 10-08, Eindhoven (repetities)
Schubertlaan 3, Waalre (correspondentie)