Vereniging

Harmonieorkest o.l.v. Robbert Vos

Sinds 2016 staat het harmonieorkest onder leiding van dirigent Robbert Vos. Robbert weet muzikanten op een prettige manier te enthousiasmeren om heerlijk te musiceren.
Het harmonieorkest speelt in de eerste divisie van de Brabantse Bond van Muziekgezelschappen onderdeel van het KNMO. Het harmonieorkest bestaat uit ongeveer 65 personen waarbij alle instrumenten zijn vertegenwoordigd. De meeste muzikanten zijn zo tussen de 24 en 50 jaar jong. Het harmonieorkest verzorgt diverse evenementen waarbij de kwaliteit en muziek voorop staan om een belevenis te bieden aan het publiek.
Repeteren: Het harmonieorkest oefent wekelijks op maandagavond van 20.00u tot 22.30u in de grote zaal van Carte Lanche op sectie-c Eindhoven. Voor belangrijke optredens worden eventueel extra repetities ingelast waarij de koper- en houtsectie van het orkest gescheiden van elkaar muziekstukken inoefenen.
Orkest commissie: De orkestcommissie, bestaande uit een afspiegeling van diverse instrumentgroepen, programmeert de activiteiten van het orkest en kiest samen met de dirigent de muziek die er gespeeld wordt. Hierbij wordt een gezonde balans gezocht in originele blaasmuziek, klassieke bewerkingen, musical- en populaire muziek. Het doel is om voor zowel muzikant als voor het publiek een leuk en interessant, leerzaam programma te maken dat iedereen hier zijn muzikale uitdaging in kan vinden.
Mee doen?: Interesse in onze mogelijkheden en de muziekopleidingen de wij verzorgen? Klik dan eens hier of kom gerust eens kijken op een van onze oefenavonden. Zoals je leest repeteren alle orkesten in Gasterij de Harmonie op maandagavond. Loop gerust een keer binnen en maak kennis.

Robbert Vos (1986) studeerde Euphonium en HaFaBra-Directie aan de conservatoria van Tilburg en Utrecht. Voor beide studies studeerde hij cum laude. Sinds 2014 is hij euphoniumspeler bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en is hij een veelgevraagd solist en docent in zowel binnen als buitenland en won hij diverse prijzen als instrumentalist. Hij musiceerde bij onder andere het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Kapel van de Koninklijke Luchtmachtkapel en de Cory Band. Diverse componisten schreven composities voor hem, waaronder Jan Bosveld, Marco Putz, Hermann Pallhuber, Alexander Comitas en Rob Goorhuis.
Op zijn 17e begon Robbert met het dirigeren van blaasorkesten. In 2013 en 2015 werd hij Nederlands Kampioen met Brass Band Schoonhoven B en in 2013 werd hij vice-kampioen tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, tevens met BBS-B. Momenteel is hij chef-dirigent van Koninklijke Harmonie Phileutonia uit Eindhoven (1e divisie) en Brass Band Schoonhoven A, waar hij al sinds 2007 aan verbonden is als solo-euphonium.
Als dirigent was hij te gast bij onder andere het Zomerorkest Nederland, het Jeugd Project Orkest, het Brabants Fanfare Orkest, Brass Band de Waldsang en diverse andere orkesten.

Sinds September 2019 is Joeri Mommers de muzikale leider van het opleidingsorkest. Hij is 21 jaar jong en geboren in Helden- Limburg. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Joeri al veel activiteiten op zijn lijst staan. Hij speelt o.a. in het Euregio Jeugdorkest en heeft deelgenomen aan veel concoursen zoals, Archipel Concours en het Princes Christiana Concours. Hij is actief bij diverse orkesten en volgt directie bij Hardy Mertens. Joeri vindt het geweldig dat hij nu het opleidingsorkest van Phileutonia mag begeleiden. We namen in de zomer van 2020 afscheid van Joeri. Hij richt zich helemaal op zijn studie trompet.

Opleidingsorkest o.l.v. Robbert Vos (ad interim)

Het instaporkest wordt geleid door Bianca Schattorie en het opleidingsorkest staat ad-interim onder leiding van dirigent Robbert Vos. Hij begeleid de jeugdleden van de vereniging bij het leren samenspelen in orkestverband.

Instaporkest: Zodra je begonnen bent met het leren spelen van een instrument is het goed om samen te spelen. Hiervoor zijn we in 2015 met een instaporkest gestart. Hier speel je eenvoudige meerstemmige partijen zodat je snel leert luisteren naar je collega muzikanten. Het instaporkest oefent wekelijks op maandagavond van 18.00u tot 18.45u in in de grote zaal van Carte Lanche op sectie-c Eindhoven en wordt ook geleid door Bianca Schattorie. Het instaporkest wordt gestart zodra er voldoende starters zijn die de eerste periode samen gaan spelen.

Het opleidingsorkest is speciaal bedoeld voor beginnende muzikanten (jong en oud) die al voldoende vaardig zijn in het bespelen van hun instrument (HaFaBra A/B-niveau of minimaal twee jaar muziekles). Dit orkest geeft ze de kans om onder leiding van een professionele dirigent samen te musiceren en is tevens een voorbereiding op het spelen in het harmonieorkest. Ze bereiden zich dan ook voor om door te stromen naar het harmonieorkest middels een stage traject. Om in het harmonieorkest mee te spelen moet je al op het niveau van diploma C kunnen spelen.

Momenteel vormt het instap- en opleidingsorkest samen één groep en oefent wekelijks op maandagavond van 18.45u tot 19.45u in in de grote zaal van Carte Lanche op sectie-c Eindhoven en wordt ad-interim geleid door Robbert Vos.

HOUT / KOPER / SLAGWERK

Binnen het harmonieorkest kennen we drie groepen. De houtgroep, kopergroep en de slagwerkgroep. Elke groep kan bij gelegenheid samen optreden, bijvoorbeeld als klarinetensemble, als koperensemble of als slagwerkgroep. De houtgroep bestaat uit alle houtinstrumenten zoals klarinet, esklarinet, bas-klarinet, dwarsfluit, picollo, hobo, alt-hobo, alt-saxofoon, tenor-saxofoon, bariton-saxofoon en fagot. De kopergroep bestaat uit bas-tuba, euphonium, trombone, trompet, cornet, bugel en hoorn.
Repeteren: Repeteren zonder muzikale activiteiten is niet leuk. Vanzelfsprekend is het zo dat je moet repeteren om het samenspel te verbeteren met als doel op een concert de muziek zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Thuis niet repeteren en weinig op de repetities verschijnen betekent dan ook dat je moet beseffen dat je we samen niet optimaal presteren. Aan het bestuur en dirigent de mooie taak om die balans optimaal te houden waardoor je je optimaal inzet om zo goed mogelijk samen muziek te maken. Wij hebben verspreid over het jaar diverse concerten en activiteiten.

SLAGWERK GROEP

De slagwerkgroep speelt op gestemd en ongestemd slagwerk zoals o.a. pauken, gr. trom , xylofoon, vibrafoon, klr. trom, klokkenspel, 4 toms en drums en tal van percussie instrumenten en bestaat momenteel uit 5-8 slagwerkers. De slagwerkgroep vormt een belangrijk onderdeel (ruggengraat) van het harmonieorkest. Omdat onze groep slagwerkers groeit willen zij ook als slagwerkgroep samen repeteren en leuke muziekstukken instuderen. Dit onder leiding van een instructeur die de muziekstukken instudeert. Daarnaast spelen de slagwerkers als drumband wanneer de vereniging een rondwandeling of serenade verzorgt. Tijdens zo’n rondwandeling of serenade spelen zij loop- of tambourmarsen op kleine trom, dieptrom, overslag trom en bekkens. Heel leerzaam voor je ritme gevoel en een goede braintrainer omdat je de tambourmarsen allemaal van buiten moet leren.
Workshop: Bij Phileutonia is daarom het repetitiebezoek goed. Dat willen we zo houden! De muziekkeuze wordt op het optreden en het te verwachten publiek afgestemd zoals hier bij Eindhoven PROMS. Gedurende het jaar organiseren wij voor onze leden dan ook extra muzikale activiteiten in de vorm van groepsrepetities of workshops. Deze workshops worden geleid door een ervaren musicus dat het instrument tot in de puntjes beheerst. Tevens organiseren wij repetitiedagen waarbij de muzikanten in groepen repeteren onder leiding van onze eigen dirigent Robbert Vos of een collega van hem.

Ontmoet het bestuur van Phileutonia

Dominique van Mullem (orkestcommissie) speelt hoorn in het harmonieorkest en begeleid samen met de orkestcommissie de activiteiten van het harmonieorkest.

Clemens Mathijssen (voorzitter) speelt al vanaf 11 jaar slagwerk en is later euphonium gaan spelen. Clemens is al lang betrokken bij het besturen van harmonieorkesten.

Birgit van Oene (opleidingen) is al vanaf jonge leeftijd bij Phileutonia. Naast het spelen van hoorn zet ze zich in voor het regelen van de activiteiten voor de opleidingen

Ward Mathijssen (2de secretaris) speelt hoorn en wil graag meehelpen met het besturen van de vereniging. Daarnaast maakt Ward de koppeling met de jeugd van Phileutonia.


Nanda van Berchum (penningmeester) speelt al jarenlang saxofoon en houdt de financiën van de vereniging scherp in de gaten. Nanda verzorgt vaak de subsidie aanvragen.

Saskia van Gennip (opleidingen) is met de paplepel opgegroeid bij Phileutonia. Saskia speelt dwarsfluit en regelt voornamelijk de activiteiten van de opleidingen samen met de opleidingscommissie.

Martin Basting (orkestcommissie) speelt slagwerk, coördineert daarbij de slagwerk groep en maakt daarbij deel uit van de orkestcommissie.

Marina Wiskerke (secretaris) speelt klarinet, houdt de administratieve zaken van de vereniging in de gaten en verzorgt de aanmeldingen. Marina beheert ook de materialen / instrumenten.

nl_NLDutch